Tips Tahun Klinikal

Tahun klinikal  / clinical years.. Mungkin bila dengar perkataan tersebut, ramai pelajar perubatan yang akan meremang bulu roma. Mungkin ada yang berlagak tenang tapi di hati bergoncang. Mungkin juga ramai yang melangkah ke tahun klinikal dengan bergaya. Macam-macam jenis pelajar perubatan.

Sebagai seorang bekas pelajar perubatan, saya terpanggil untuk memberi sedikit tips kepada para pelajar perubatan khususnya yang masih berjuang dalam tahun-tahun klinikal. Ingat, saya bukanlah pelajar perubatan yang sempurna, tapi saya rasa berbesar hati untuk berkongsi pengalaman dan tips berguna buat anda semua.

Saya mulakan dengan etika kita sebagai pelajar perubatan.

Menjadi seorang pelajar perubatan adalah sebuah kelebihan yang bukan semua orang dapat, jadi, sebagai seorang pelajar perubatan, kita harus tahu cara untuk menghormati “watak” kita sendiri.

dsc_0244
Saya sebagai seorang pelajar perubatan

 

Seperti yang kita tahu, pesakit, seperti yang disebutkan, merupakan seorang yang mengalami kesakitan atau tidak berada pada tahap terbaik kesihatan mereka. Maka, kita perlu hati-hati apabila berhadapan dengan mereka. Cara kita bertutur, cara pembawaan diri kita, tatasusila kita, penampilan kita, semuanya penting. Untuk meraih kepercayaan pesakit, kita perlu jaga kesemuanya dari hujung rambut sehingga hujung kaki. Jaga imej anda!

Pesakit juga perlu mendedahkan perkara yang perlu kita ketahui. Tak kira sama ada mereka mendedahkan maklumat peribadi sewaktu kita mengambil sejarah pesakit ataupun mendedahkan bahagian-bahagian tertentu pada badan mereka sewaktu pemeriksaan. Mungkin ada rahsia-rahsia tertentu yang pesakit dedahkan kepada kita. Maka, mungkin kita akan kenali pesakit tersebut lebih daripada sanak saudara mereka. Justeru, jagalah rahsia mereka, hormatilah hak pesakit berkenaan kerana mungkin mereka adalah seseorang di luar sana. Kalau rasa nak berkongsi pengalaman denagn orang ramai, minta izin daripada pesakit. Contohnya nak muat naik gambar kaki diabetik (diabetic foot) di Facebook, minta izin terlebih dulu. Letaklah diri kita pada kedudukan pesakit tersebut. Adakah kita gembira kalau ada orang dedahkan aib kita? Mestilah kita akan malu.

Hormatilah pesakit anda sekalipun mereka menolak untuk diperiksa oleh anda. Jangan berasa kecewa bila permintaan anda ditolak. Mungkin anda boleh berikan sedikit masa untuk mereka. Ingatlah kembali sebab mereka berada di hospital, untuk mereka kembali sihat. Mereka bukanlah seperti makanan di kafetaria, “terhidang” untuk “santapan” kita.

Tanam dalam fikiran masing-masing, pesakit di hadapan anda bukanlah sebuah proses patologikal. Mereka juga bukanlah “pesakit Osteomyelitis”, “pesakit Tetralogy of Fallot” atau “pesakit Bronchopneumonia” semata-mata. Mereka juga manusia. Maka, layanlah mereka dengan sebaik mungkin, dengan sifat kemanusiaan.

20130930_115535
Santunilah mereka dengan penuh kasih sayang

Sebagai pelajar perubatan tahun klinikal juga, anda juga perlu ingat bahawa tahun klinikal merupakan pintu gerbang untuk menjadi seorang doktor sebenar. Ingatlah bahawa badan pesakit adalah serapuh badan anda. Hormatilah mereka.

Jangan lupa untuk hormat orang di sekeliling anda. Hormat pensyarah, rakan sekumpulan, para pekerja, hatta mak cik sapu sampah sekali pun. Kita bakal bekerja dalam bidang profesional, maka jadilah seorang yang profesional. Pelan pelan kayuh, mula daripada zaman sebagai seorang pelajar ini.

Anda mesti dah bosan bila berulang kali saya menyebut perkataan “hormat” dalam artikel saya. Sengaja saya ulang dan ulang berkali-kali supaya perkataan tersebut lekat dalam fikiran anda.

Baiklah, kita masuk bahagian tips secara am untuk bertahan / survive dari satu posting ke posting yang lain hingga lulus PRO EXAM inshaAllah.

 

1) Pastikan ketepatan fakta anda

Untuk tahun klinikal ini, tak cukup kalau anda hanya pandai ambil sejarah (history taking) dan buat pemeriksaan semata-mata. Tak cukup!

Belajar balik perkara yang asas (basic). Kalau ada sesi tutorial, baca balik slide yang ada. Slide sahaja tak cukup! Kena baca buku rujukan juga. Jangan malu untuk baca balik buku subjek pra-klinikal. Tak dilupakan, nota-nota dan juga CPG (jika perlu).

Semak balik fakta anda, jangan sampai mencetuskan “ajaran sesat”, nanti sama ada kena gelak oleh kawan-kawan atau kena ceramah oleh pensyarah. Kan dah malu! Lebih malu kalau pesakit tersebut tersalah cara pengurusannya (management) hanya kerana kekurangan ilmu kita. Kalau tak pasti juga, tanya orang yang tahu. Jangan malu, rendahkan ego anda!

Secara peribadi, selain rujuk buku, cara saya pastikan fakta saya adalah dengan saling menyoal dengan rakan-rakan. Sambil berborak tu, selitlah sikit bab medik. Kalau sama-sama tak tahu, boleh tanya pensyarah, selesai masalah.

Kalau kita dah yakin dengan ilmu yang kita ada, ajar kepada orang lain. Tak rugi pun, malahan kita bertambah ingat dan ingat. Percayalah..

dsc_0012
Hebak-hebak belako groupmate kawe ni..

 

 

2. Baca, baca, baca!

Pada pendapat saya, untuk tahun klinikal ni, tak perlu baca pun buku tebal-tebal tu. Larat ke nak habiskan Harrison’s dua jilid yang dahsyat ketebalannya itu? Tak sanggup, dengan tulisan yang kecil lagi, berat dia astaghfirullahal azim. Boleh jadi pelajar perubatan sado kalau anda bawa ke hulu ke hilir.

Sebagai alternatif, anda boleh buat nota sendiri. Nota yang anda fahami. Walau secantik atau seburuk mana nota anda, biarlah orang nak mengata. Janji anda faham nota anda. Mereka mesti dah ada nota sendiri.

Selain itu, kalau anda minat juga nak baca buku, belilah pocket book yang boleh dibawa ke mana sahaja. Masih degil nak baca buku tebal? Teruskanlah, tapi saya sarankan anda baca bab-bab tertentu sahaja, bab yang penting, bab yang anda susah sangat faham.

 

3. Jika anda seorang penari zapin, menarilah ikut rentak zapin, bukan rentak hip hop

Ikut rentak sendiri. Jangan ikut rentak orang lain. Misalnya kalau orang lain boleh berjaga sampai pukul 2 pagi untuk ulang kaji, tapi kalau pukul 11 malam pun dah “berat mata memandang”, tidur! Jangan paksa diri. Timbalan dekan saya pernah pesan,

Jangan buang masa untuk stay up sampai lewat kalau tak mampu. Baik tidur daripada bazirkan diri menghadap buku sebab waktu tu segala yang kita baca takkan masuk lagi.

 

4. Berlatih!

Pepatah Inggeris ada menyebut, “Practice makes perfect.”

Rajinkanlah diri anda untuk ke hospital untuk berlatih clerking. Saya mengaku bahawa saya bukanlah seorang yang amat rajin ke hospital untuk clerk pesakit, tetapi saya amat mengagumi rakan-rakan yang begitu rajin ke hospital. Ternyata mereka lebih hebat berbanding saya yang tidak seberapa ini. Masa dekat peperiksaan barulah ada kesedaran untuk meringankan kaki ini ke hospital.

Jadilah lebih rajin sehingga clerking pesakit ini menjadi sebati (second nature) dengan diri anda. Tak rugi langsung. Cari rakan-rakan yang boleh bantu anda clerk pesakit dan jadi pengkritik anda sewaktu anda present kes tersebut! Sekali-sekala berlagak jadi pensyarah tak mengapa. Sekurang-kurangnya kita boleh baiki kesalahan antara satu sama lain, sama-sama dapat ilmu bermanfaat.

Tak kira kes itu mudah atau susah. Kalau senang, buatlah yang terbaik. Kalau susah, bertabahlah, cuba buat yang terbaik. Hidup ini penuh dengan warna-warninya. Tak kira susah atau senang, pengalaman yang ada itu akan jadi bekalan untuk anda ketika PRO EXAM dan bila dah jadi HO nanti.

Takut kena marah? Mana lagi seram, kena marah masa belajar atau masa exam? Sebenarnya sangat OK kalau kita buat kesalahan masa belajar. Jangan takut!!!

Untuk praktikal pula, saya banyak manfaatkan posting Family Medicine dan juga manfaatkan kewujudan Clinical Skill Lab.

Berlatihlah kerana anda masih bertatih.

dsc_1708
Don’t try this at home!

 

 

5. Kes yang biasa jadi susah, kes yang tak biasa jadi senang?

Betul, perkara ni berlaku kepada ramai orang.

Bukan main lagi hafal dictum untuk management penyakit yang susah-susah, sekali bila pensyarah tanya soalan kacang macam, “What are the differences between jugular vein and carotid artery pulsation?” pun tak boleh nak jawab, kan dah teruk pandangan pensyarah kepada kita. Pemeriksa harap kita tahu semua benda asas, jadi janganlah tertinggal benda yang sangat mudah. Kalau tak tahu julat  / range untuk BP dan pulse rate yang normal, jangan masuk PRO EXAM! Bikin malu saja..

Biasanya kes yang dikatakan mudah yang selalu “membunuh”. Contohnya, untuk paediatrik, bila kita dengar pasal kes cirit-birit / diarrhoea, bunyi macam kacang tapi sebenarnya susah juga. Bila ditanya pasal cara pengurusan / management, mulalah semua pandang ke langit, kira bintang. Nampak?

Bila dengar kes susah, jangan gabra. Buat yang terbaik. Tenang, jangan cuak. Kalau kita nampak cuak, lagilah pemeriksa seronok untuk serang kita.

Masih belum terlambat, kemah keming-kan management anda!

 

 

 

 

6. Jangan terlalu fikir tentang peperiksaan / exam

Sebenarnya, exam ni hanyalah nasib semata-mata. Rezeki masing-masing. Alhamdulillah kalau nasib menyebelahi kita.

Ada juga rakan-rakan yang diduga dengan kes yang jarang atau tak pernah jumpa, tiba-tiba muncul pada hari kejadian. Mana tak cuak! Lebih cuak jika pesakit tak faham bahasa yang kita cakap. Macam saya di India, kalau dapat pesakit yang boleh cakap bahasa Inggeris, rasa macam nak peluk, tapi kalau tak faham bahasa Inggeris, gunalah skill bahasa Hindi/Kannada yang saya ada. Kalau tak boleh jugak, guna khidmat penterjemah / translator. Biasanya jururawat.

 

 

InshaAllah dengan persiapan yang anda lakukan, dengan segala pengalaman, anda akan melangkah ke hari peperiksaan dengan bergaya, lulus dengan hebatnya!

mouse-pad-meme-like-a-boss.jpg

 

7. Teruskan kehidupan seperti manusia biasa

Jadi seorang pelajar perubatan, bukannya bereti anda perlu menjadi seorang robot, android atau burung hantu. Peruntukkan masa untuk bersosial dan untuk diri sendiri. Bahagikan masa dengan sebaiknya. Allah berikan 24 jam yang sama untuk semua orang. Sebenarnya pengurusan masa amat penting. Waktu lapang, buatlah aktiviti yang digemari, contohnya bersukan, tengok wayang, makan minum, baca Quran, usrah, jalan-jalan, kacau kawan, masak-masak dan pelbagai aktiviti berguna yang lain, dalam masa yang sama, jangan abaikan tanggungjawab anda. Nikmati kehidupan sebagai seorang pelajar.

Jangan lupa letakkan pergantungan kita kepada Allah S.W.T., doalah kepadaNya, dalam masa yang sama, kita berusaha dan ikhtiar!

dsc_1549
Bertenang hingga ke saat akhir
dsc_1912
Saya siap boleh buat bisnes jual nasi kerabu lagi!
dsc_0592
Rindu zaman belajar

 

InshaAllah, setakat ini sahajalah perkongsian yang mampu saya coretkan di sini. Saya bukanlah sempurna tapi saya tulis artikel ini dengan niat supaya ramai yang mendapat manfaat daripada nasihat yang saya berikan. Sebarang pertanyaan lanjut bolehlah tinggalkan komen di bawah atau hubungi saya di platfom MedSos (media sosial) yang ada.

 

Akhir kata, ikutlah resmi padi, makin berisi makin menunduk. Semoga semua sukses dalam bidang masing-masing!

 

 

Masih menanti dan terus menanti temu duga dan posting…

 

DRR

 

 

Langkah Pertama

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah, entri pertama di halaman yang baharu, penulis masih sama namun tempatnya sahaja yang berbeza. InshaAllah, blog ini akan diberi wajah yang lebih segar. Semoga semua pembaca sihat walafiat, inshaAllah.

Entri pertama ini berkisarkan kisah kejayaan 110 orang pelajar USM-KLE. Setelah hampir 5 tahun berhempas-pulas di USM-KLE, akhirnya tibalah jua detik yang paling digeruni ramai, iaitu Peperiksaan Ikhtisas III / Professional-III Examination atau lebih mesra dikenali sebagai PRO III.

Peperiksaan ini mengambil masa hampir dua minggu. Bermula pada 7 Jun 2016 hingga 16 Jun 2016. PRO III ini merupakan sebuah “exit exam”, maka penilaiannya merangkumi segala aspek yang perlu dimahiri oleh bakal graduan, tak kira dari segi teori mahupun praktikal. Bukan untuk menyeksa para pelajar, tapi untuk memastikan graduan yang dilahirkan nanti adalah graduan yang kompeten.

Bermula dengan peperiksaan Long Case yang telah saya tempuhi pada hari pertama peperiksaan, merangkap hari pertama umat Islam di Belgaum berpuasa Ramadhan (di sana puasa bermula lewat sehari). Saya diberi masa selama sejam untuk mengambil sejarah pesakit dan juga membuat pemeriksaan yang patut. Saya mendapat pesakit daripada cabang Perubatan (Medical). Pesakit itu menghidap satu penyakit jantung yang dipanggil “Rheumatic Heart Disease with Mitral Stenosis”. Tak faham? Sila google.

Panel pemeriksa yang perlu saya hadapi bukan calang-calang! Professor Kamaruddin Ja’alam, Timbalan Dekan USM-KLE yang telah saya anggap seperti ayah saya sendiri, dan Dr. Zaharuddin, dari Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), USM Kampus Kesihatan. Saya teruskan pembentangan seperti biasa. 30 minit yang mendebarkan, terasa sekejap. Alhamdulillah, mereka memuji prestasi saya pada tengah hari itu. Malahan, salah seorang pemeriksa mencatit “Very confident” di kertas pemarkahan saya. Balik hostel, terus sujud syukur. 🙂

Untuk peperiksaan Short Case pula, saya mendapat tiga kes daripada cabang Pembedahan (Surgical). Stesen pertama merupakan kehamilan normal dari bahagian Obstetrik dan Ginekologi. Stesen kedua merupakan kes hernia dari bahagian Pembedahan Am, stesen ketiga merupakan kes patah kaki yang tidak bercantum dengan baik (mal-union). Pada pendapat saya, prestasi saya untuk Short Case ini biasa-biasa sahaja. Hadapi sahaja dengan senyuman.

Peperiksaan OSCE I dan II pula, seperti biasa. Ada yang bagus, ada yang biasa, mungkin ada juga yang teruk. Entahlah, wallahualam, saya dah cuba yang terbaik.

Peperiksaan bertulis iaitu MEQ I dan II serta MCQ I dan II amatlah memenatkan. Bayangkan, saya perlu meneliti 1000 pilihan jawapan untuk MCQ! Namun, bila dah habis, terasa lega seperti suatu bebanan yang digalas selama 5 tahun, hilang begitu sahaja.

Debaran tak berhenti di situ. Pihak fakulti mengumumkan bahawa ada dua calon yang termasuk di dalam senarai Viva Borderline, yang bermaksud, mereka belum tentu lulus dan belum tentu gagal. Jika mereka ingin meluluskan diri, mereka perlu menghadiri satu sesi viva/temu duga.

Ada juga beberapa orang pelajar yang terpilih untuk ke Viva Distnction. Kes mereka berbeza kerana mereka sudah tentu lulus dan sekiranya mereka berjaya, mereka akan meraih pangkat Distinction / Kepujian tersebut.

Maka, pada 21 Jun 2016, tibalah detik yang dinantikan oleh semua. Pengumuman keputusan PRO III yang dilakukan oleh Prof KJ sendiri tanpa kehadiran Pengerusi Fasa III, Dr. Ashok Pangi yang ketika itu terlantar di hospital kerana serangan jantung.

dsc_0585
Nampak tak muka berdebar-debar tu?

Seperti pengumuman yang lepas, nama pelajar yang lulus disebut satu demi satu. Alhamdulillah, nama saya tersenarai sebagai salah seorang pelajar yang lulus PRO III. Sebuah momen yang sukar untuk dilupakan. Tanpa berlengah, saya terus mesej group WhatsApp keluarga untuk mengkhabarkan berita gembira tersebut.

Semua calon lulus kecuali dua orang yang namanya tidak disebutkan kerana masalah teknikal.

Dua hari kemudian, tibalah hari untuk meraikan kejayaan kami. White Coat Ceremony merupakan satu acara yang meraikan graduan lepasan USM-KLE dan juga untuk mengenang jasa para pensyarah serta staf USM-KLE yang telah bertungkus-lumus untuk melakukan yang terbaik untuk semua. Pelbagai anugerah kepada pelajar, pensyarah dan staf yang telah diberikan. Tidak dilupakan, upacara mengangkat sumpah atau Hippocratic Oath yang telah disesuaikan dengan keadaan, juga dilakukan dalam majlis tersebut. Majlis dimeriahkan lagi dengan kehadiran ibu bapa dan kaum keluarga pelajar yang datang dari Malaysia serta kehadiran mahasiswa-mahasiswi USM-KLE yang bakal mengikuti jejak langkah kami beberapa tahun lagi.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana saya telah berjaya mengharung 5 tahun yang mencabar ini. Ada waktu suka dan duka, pahit manis, penat jerihnya yang tersendiri.

dsc_0686
Alhamdulillah, I did it!

Syukur kepada Allah, Tuhan sekalian alam. Perjalanan sebagai seorang pelajar perubatan sepanjang 5 tahun ini bukan mudah, ada naik turunnya, ada suka dan dukanya.

Sukar untuk percaya bahawa saya berjaya untuk lulus setelah semua yang berlaku selama ini. Walaupun ada kalanya saya bergelut dengan diri sendiri dan juga pembelajaran, namun akhirnya Allah terangkan serta bukakan jalan untuk saya ketika saya meniti hari demi hari sebagai pelajar perubatan.

Kejayaan ini tentunya tidak akan berada dalam genggaman jika tiada sokongan dan dorongan daripada ibu bapa dan keluarga. 5 tahun yang lepas, Mak dan ahli-ahli keluarga yang lain sangat bangga apabila mendapat saya dapat tempat ke USM-KLE. Begitu juga arwah Abah, arwah Wo (nenek), arwah Mok Jah (ibu saudara). Namun Allah lebih menyayangi mereka. Mereka bertigalah penyokong utama saya dalam keputusan melanjutkan pelajaran dalam kursus perubatan.

Pernah ditimpa kemalangan ketika tamat Tahun 1, patah kaki hingga terlepas kelas selama 10 minggu. Namun saya tetap tidak patah semangat.

Saya diuji berkali-kali dengan kehilangan insan-insan penting dalam hidup. Secara jujurnya, pemergian arwah Wo pada Mac 2014, arwah Mok Jah pada Jun 2014 dan arwah Abah pada Mac 2015 menggugah keteguhan semangat saya. Namun saya perlu terus melangkah ke arah kejayaan, dan saya amat bertuah kerana mempunyai sistem sokongan yang baik daripada keluarga, rakan seperjuangan dan kawan-kawan.

Kejayaan ini didedikasikan kepada mak saya yang tersayang, Puan Rakiah Ismail. Tidak lupa insan-insan yang telah tiada iaitu arwah Abah (Roslan bin Abdul Rahim), Wo (Eshah binti Ali) dan Mok Jah (Hazizah binti Ismail).

Tidak lupa juga kepada semua pensyarah yang mengajar saya selama ini, kepada adik-beradik, kepada seluruh ahli keluarga tak kira di mana mereka berada, kepada rakan seperjuangan di USM-KLE terutamanya kepada saudara Dr. Muhammad Fareed Nor Azlan yang selalu teman ke hospital dan buat personal coaching, ahli ‘study group’, guru-guru, sahabat handai, kawan-kawan dan senior saya dari batch The Pioneers yang banyak memberi tunjuk ajar selama 4 tahun bersama mereka, serta semua warga USM-KLE. Tidak lupa juga kepada semua rakan seusrah, anak-anak usrah saya dan juga semua ikhwah ISMA India serta mas’ul dan mas’ulah yang saya kasihi, dan semua warga I-Medik India.

Kepada rakan-rakan seperjuangan, tahniah dan terima kasih kerana telah banyak membantu dalam matlamat yang sama untuk 5 tahun ini (3 tahun untuk bekas pelajar dari Mesir), terutamanya kepada kawan-kawan study group.

dsc_0617

Kepada juniors yang masih di USM-KLE, teruskan perjuangan. Ambillah pedoman dan inspirasi daripada kejayaan kami. Ambil yang baik-baik sahaja, yang buruk sekiranya ada, buang jauh-jauh. InshaAllah, satu hari nanti, hari anda akan tiba. Sekiranya ada masalah, kami sedia membantu. Mohon doakan kami semua agar terus berjaya dunia dan akhirat.
Dengan lulusnya kami dari USM-KLE ini, maka bermulalah langkah pertama ke arah langkah-langkah berikutnya untuk menjadi doktor yang cemerlang. Untuk diri saya sendiri, perjuangan ini takkan berhenti di sini, malahan saya akan terus berazam untuk mencapai cita-cita yang lebih tinggi.

dsc_0663
All the best adik-adikku!
dsc_0667
All the best jugak Aboh! 🙂

Semoga maju jaya wahai diri sendiri dan rakan-rakan! Jangan mengalah, kuatkan semangat kerana cabaran sebenar baru bermula. Ingat kata-kata Prof KJ: “It is not the mountain that kill you, it is the small pebbles in your shoes.”

 

DRR